Muuttajan muistilista

1. Muuttoilmoitukset

Maistraatti ja posti

Lakisääteinen muuttoilmoitus on tehtävä aikaisintaan kuukautta ennen muuttopäivää ja viimeistään viikon kuluttua muutosta. Ilmoitus kannattaa tehdä hyvissä ajoin, jotta posti tulee oikeaan osoitteeseen halutusta päivämäärästä lähtien. Muuttoilmoituksella tiedot voidaan päivittää yhdellä kertaa sekä Digi- ja väestötietoviraston ylläpitämään väestötietojärjestelmään että Postiin netissä osoitteessa www.muuttoilmoitus.fi.

Taloyhtiö

Tee muuttoilmoitus myös huoltoyhtiöön tai isännöitsijälle, jotta sinut merkitään taloyhtiön asukkaaksi. Näin nimesi lisätään postiluukkuun, alatauluun ja mahdollistat myös ovenavauspalvelun tarvittaessa.

2. Sähkösopimus

Useimmissa taloyhtiöissä asukkaan tulee tehdä oma sähkösopimus sähköyhtiön kanssa, mutta joissakin tapauksissa taloyhtiö laskuttaa sähkön suoraan asukkaalta.

Sopimus energialaitoksen kanssa tai sen irtisanominen kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen muuttoa. Muistathan, että sähkön kilpailuttaminen on mahdollista. Katso lisää www.energiamarkkinavirasto.fi.

Jos sähkön laskuttaa taloyhtiö, muista pois muuttaessasi pyytää huoltoyhtiötä lukemaan sähkömittarisi ja ilmoita myös uusi osoitteesi sähkön loppulaskun lähettämistä varten.

3. Vakuutukset

Vakuutukset tulee hoitaa kuntoon jo ennen muuttoa. Ajoissa hankitun kotivakuutuksen ansiosta varmistat, että mahdolliset pakatessa, purkaessa tai kuljettaessa syntyvät vahingot korvataan. Kotivakuutus ei automaattisesti siirry uuteen osoitteeseen. Sinun on muistettava siirtää vakuutuksesi uuteen kotiin.

4. Tietoliikenneyhteydet

Tietoliikenneyhteyden tilaamisesta tai siirrosta tulee sopia palveluntarjoajan kanssa hyvissä ajoin. Näin varmistat, että tietoliikenneyhteydet toimivat heti, kun muutat uuteen kotiisi.

5. Jätehuolto

Jos olet muuttamassa omakotitaloon, muista että omakotitalossa tulee muistaa tehdä sopimus jätehuollosta. Jäteastioiden tyhjennys on tehtävä säännöllisesti.

6. Avaimet

Vuokraamasi huoneiston avaimet saat vuokrasopimuksen alkamispäivänä klo 12 pääsääntöisesti toimistoltamme. Avaimia hakiessa mukana tulee olla tosite vuokrasopimuksessa sovitun mukaisesta vakuudesta sekä henkilöllisyystodistus. Toimistomme palvelee ma–pe klo 9–17.

Lain mukaan muuttopäivä on edellisen vuokrasopimuksen päättymisen jälkeinen arkipäivä, eli useimmiten kuukauden 1. päivä. Mikäli sopimuksen alkamispäivä on lauantai tai sunnuntai, on muuttopäivä maanantai. Jos taas kyseinen maanantai on pyhäpäivä, muuttopäivä siirtyy tiistaille jne.

 

Ohjeistus on yleispätevä. Tarkista aina omasta vuokrasopimuksestasi tai muista saamistasi ohjeista mitä asiasta on sovittu. Jos kanssasi on sovittu jostain asiasta erikseen toisin, noudatetaan asiassa erikseen sovittua käytäntöä.