Poismuuttajan muistilista siivousohjeineen

Poismuuttajan muistilista avuksesi

Poismuuttavan vuokralaisen velvollisuuksiin kuuluu huoneiston asianmukainen loppusiivous. Mikäli siivous laiminlyödään tai asuntoon tai muihin asukkaan käytössä olleisiin tiloihin (varastot, parvekkeet, pihat jne.) on jätetty tavaroita, on vuokranantajalla oikeus pidättää vakuudesta tai laskuttaa poismuuttavalta siivouksesta ja tavaroiden poistosta aiheutuvat kulut (mm. siivous, kuljetus- ja kaatopaikkakulut).

1. Irtisanominen
Irtisanomiset yms. käytännönasiat voit hoitaa toimistomme kautta. Irtisanominen tulee tehdä kirjallisesti. Irtisanomisen voit täyttää ja allekirjoittaa verkkopankkitunnuksillasi osoitteessa avori.fi/irtisanomisilmoitus.

2. Avaimet
Kaikki avaimet palautetaan Asuntovuokraus Avori LVV toimistoon, ellei asiasta ole sovittu toisin vuokranantajan tai tämän edustajan kanssa. Toimiston aukioloaikojen ulkopuolella avaimet voi toimittaa kirjekuoressa huoneiston osoitteella varustettuna toimiston ovessa olevasta postiluukusta. HUOM! Tätä varten tulee kuitenkin kysyä alaovemme vaihtuva koodi toimistoltamme, toimiston aukioloaikojen puitteissa.

3. Muuttoilmoitus maistraattiin ja postiin 
Lakisääteinen muuttoilmoitus on tehtävä aikaisintaan kuukautta ennen muuttopäivää ja viimeistään viikon kuluttua muutosta. Ilmoitus kannattaa tehdä hyvissä ajoin, jotta posti tulee oikeaan osoitteeseen halutusta päivämäärästä lähtien. Muuttoilmoituksella tiedot voidaan päivittää yhdellä kertaa sekä Digi- ja väestötietoviraston ylläpitämään väestötietojärjestelmään että Postiin netissä osoitteessa www.muuttoilmoitus.fi.

4. Poismuuttoilmoitus taloyhtiöön
Poismuuttoilmoitus tulee tehdä huoltoyhtiöön tai isännöitsijälle. Mikäli taloyhtiö veloittaa asukasta vedestä tai sähköstä kulutuksen mukaan, tulee poismuuttoilmoitusta jättäessään pyytää mittarienlukua loppulaskun saamiseksi. Veden, sähkön ja muiden taloyhtiön perimien maksujen loppulaskun maksaminen on edellytys myös vakuuden palauttamiselle.

5. Sähkösopimus
Sähkösopimus tulee irtisanoa, mikäli asukas on itse tehnyt sähkösopimuksen energiayhtiön kanssa (sähkölämmitteisissä huoneistossa sähkösopimusta ei saa lämmityskauden aikana missään tapauksessa irtisanoa päättymään ennen vuokrasuhteen päättymistä).

6. Loppusiivous
Huoneisto sekä kellari, parveke, varastot ja piha-alue tulee tyhjentää sinne kuulumattomasta asukkaan irtaimistosta. Huoneisto, varastotilat ja parveke tulee siivota perusteellisesti. Huomioi, että yksi yleispuhdistusaine ja rätti ei todennäköisesti riitä loppusiivouksessa, mm. kalkkijäämät vaativat  oman pesuaineen, kuin myös useimmiten uuni.

Kaikki tilat

•    tyhjentäminen, mukaan lukien itse asennetut hyllyt, peilit yms., jos asiasta ei ole toisin sovittu
•    katossa mahdollisesti olevat valaisinpistorasiat / sokeripalat on jätettävä paikoilleen
•    lattian imurointi ja pesu / pyyhintä nihkeällä liinalla sekä mahdollisten tahrojen poisto
•    ovien, ovenpielien, seinien, kaappien, hyllyjen, laatikoiden, valokatkaisijoiden yms. pintojen pyyhkiminen ja mahdollisten tahrojen poisto kyseiselle pinnalle sopivin menetelmin
•    ilmanvaihdon tulo- ja poistoventtiilien puhdistus
•    ikkunoiden pesu tarpeen vaatiessa, eli jos ne ovat likaiset (ei pakkasella)

Keittotilat

•    keittolevyn / -tason, uunin, uuniritilöiden ja –peltien pesu oikeilla pesuaineilla ja oikeilla välineillä
•    liesituulettimen ja sen rasvasuodattimen pesu
•    kylmäkoneet on kytkettävä pois päältä, puhdistettava ja ovet jätettävä auki
•    pakastin on sulatettava ja valvottava, ettei sulamisvesi valu lattialle (vesivahinkovaara)
•    tiskialtaan, hanojen ja roska-astioiden puhdistus
•    kaappien, laatikoiden ja pintojen pyyhkiminen sisä- ja ulkopuolelta
•     mikäli asuntoon ei jää astianpesukonetta, tulee astianpesukoneliitännän tulo- ja poistoputket tulpata vesivahingon välttämiseksi (tulovesiputki on tulpattava messinkisellä, kumitiivisteellä varustetulla tulpalla ja hajulukon yhteydessä oleva poistoveden viemäriyhde käyttöön tarkoitetulla kumitulpalla, tulppauksien pitävyys tulee myös testata)

Kosteat tilat ja sauna

•    wc-istuimen, lavuaarin, hanojen ja ammeen pesu sekä kalkkisaostumien poisto oikeilla pesuaineilla ja oikeilla välineillä
•    peilien ja muiden pintojen puhdistus
•    seinien ja lattioiden pesu, myös laattalattioiden saumojen puhdistus oikeilla pesuaineilla ja oikeilla välineillä
•    lattiakaivon puhdistus
•    lavuaarin hajulukon tyhjennys tarvittaessa
•    saunan lauteiden pesu
•     □ pyykinpesukoneliitännän tulo- ja poistoputket tulee tulpata vesivahingon välttämiseksi (tulovesiputki on tulpattava messinkisellä, kumitiivisteellä varustetulla tulpalla ja hajulukon yhteydessä oleva poistoveden viemäriyhde käyttöön tarkoitetulla kumitulpalla, tulppauksien pitävyys tulee myös testata)

 

Mikäli asuntoon on kuulunut asuntokohtaisia varusteita, jätä ne asuntoon (mm. TV-antenninjohto, laajakaistakaapeli, suihkuverho, palovaroitin, lääkekaappi, verhoripustimet, ikkunakahva). Jätä asuntoon myös asuntoon kuuluvat asiakirjat (mm. asukaskansio, talosuojeluohje ja kodinkoneiden käyttöohjeet).

HUOM! Raitisilmaventtiilejä voi jättää auki, mutta kaikki ikkunat ja parvekkeenovi tulee sulkea.

Lisää siivousohjeita löytyy esimerkiksi osoitteesta www.martat.fi

7. Lopputarkastus
Vuokranantaja tai tämän edustaja tekee lopputarkastuksen, kun asunto on tyhjä ja siivottu.

8. Vakuuden palautus
Vakuus palautetaan yleensä muutaman viikon kuluessa siitä, kun asunto on luovutettu (kuitenkin vasta vuokrasopimuksen päätyttyä, ellei toisin ole sovittu). Vakuuden palauttaminen edellyttää, että asunnon todetaan olevan normaalissa kunnossa, muuttosiivous on tehty, taloyhtiön maksut (pesutupa, mahdolliset sähkö- ja vesimaksut) on maksettu, kaikki huoneistoon liittyvät avaimet on palautettu ja mahdolliset puutteet on korjattu. Jos vakuus ei riitä kattamaan mahdollisia siivous- yms. kustannuksia, laskutetaan puuttuva summa erikseen.

 

Ohjeistus on yleispätevä. Tarkista aina omasta vuokrasopimuksestasi tai muista saamistasi ohjeista mitä asiasta on sovittu. Jos kanssasi on sovittu jostain asiasta erikseen toisin, noudatetaan asiassa erikseen sovittua käytäntöä.